Hoe wij werken – de Avaaz-methode
Vanuit technologie, alertheid en flexibiliteit
Om vroeger een impact te kunnen maken moesten internationale burgergroepen en sociale bewegingen een achterban proberen te vinden voor ieder probleem, jaar na jaar en land per land.Dankzij nieuwe technologieën en een toenemende globale, onderlinge afhankelijkheid is die belemmering vandaag de dag niet langer aanwezig. Terwijl andere globale burgergroeperingen nog bestaan uit probleemspecifieke netwerken van verschillende nationale afdelingen, allen met hun eigen personeel, budget en besluitvormingsstructuur, heeft Avaaz één wereldteam met een mandaat om ieder probleem van publiek belang aan te pakken – dit zorgt voor campagnes van buitengewone alertheid, flexibiliteit, focus en omvang.
Het online netwerk van Avaaz kan dienen als een megafoon die aandacht vestigt op nieuwe problemen; een bliksemafleider die algemene bezorgdheid in een doelgerichte campagne kanaliseert; een brandweerwagen die alert reageert op een plotseling noodgeval en een stamcel die groeit naar de vorm van welke actie er ook nodig is.
Leden bepalen de prioriteiten van Avaaz
Elk jaar bepaalt Avaaz de algemene prioriteiten via een poll voor alle leden. De ideeën voor campagnes worden wekelijks getoetst en getest door 10.000 willekeurige leden – en alleen de initiatieven met een grote respons komen in aanmerking. De campagnes die groen licht krijgen worden vervolgens door honderdduizenden Avaaz-leden gesteund die er binnen enkele dagen of zelfs uren aan deelnemen.Een ethiek van dienend leiderschap
De medewerkers van Avaaz informeren leden over een campagne zoals een assistent de president of premier op de hoogte brengt van cruciale feiten: ondanks de tijdsdruk moeten de leden de juiste informatie ontvangen, op basis waarvan zij besluiten of ze meedoen. Een campagne valt of staat met deze beslissing.Om dat ogenblik van aandacht te laten tellen, is het de taak van de medewerkers om manieren te vinden waarin een paar minuten vermenigvuldigd met een gigantisch aantal mensen, een werkelijk verschil kan betekenen voor iets dat er echt toe doet. Samen met partners en experts ontwikkelt het team effectieve, op leden gebaseerde campagnestrategieën; wordt de campagne naar buiten gebracht door duidelijke en dringende e-mailberichten; en, als Avaaz-leden groen licht geven, zorgt het team ervoor dat de campagne doorgaat – door het overhandigen van petities en berichten van leden, door leden gefinancierde advertentiecampagnes, en wat er verder nog nodig is.
Met andere woorden: het Avaaz-team werkt niet met een van tevoren vastgestelde agenda waar we leden van willen overtuigen. Het is eerder andersom: het team luistert naar leden en stelt vervolgens acties voor die de hele wereld aangaan. Het mag geen wonder heten dat de onderwerpen voor de meest succesvolle acties door leden zijn aangedragen. Deze werkwijze is een essentieel onderdeel van het leiderschap van Avaaz: het vraagt visie en deskundigheid om een manier te vinden om de wereld te verbeteren en erover te communiceren.
We richten ons op momenten van verandering en kansen
Tijdens de duur van een bepaalde kwestie komt er soms een moment waarop een cruciale beslissing moet worden genomen. Een massale, publieke kreet kan dan plotseling het verschil maken. Aan zo’n moment gaat vaak jaren werk vooraf, gewoonlijk achter de schermen, door toegewijde mensen die zich helemaal voor dat onderwerp inzetten. Maar als het moment aanbreekt en beschenen wordt door het zonlicht van de publieke aandacht, wordt de uitkomst van de beslissing vaak toch bepaald door de percepties die leiders hebben van de politieke gevolgen. Het is in dit korte ogenblik van crisis en mogelijkheid dat de Avaaz-gemeenschap haar sporen achterlaat.Deze momenten komen in een willekeurig land, of rondom een willekeurig probleem, maar één of twee keer per jaar voor. Maar omdat Avaaz in alle landen werkt en zich met alle kwesties bezighoudt, dienen deze ogenblikken zich meerdere keren per week aan.